Komplett guide till blomningsfasen för cannabis

Complete Guide to the Cannabis Flowering Phase
Expert writer holding a Master's degree in Naturopathy and Complementary Medicine

Janosch Weidmann, M.sc.

Expert writer holding a Master's degree in Naturopathy and Complementary Medicine

Innehållsförteckning

Blomningsfasen är en kritisk period i cannabisplantornas tillväxtcykel. Detta stadium är när dina växter börjar producera de knoppar som är mycket eftertraktade av odlare. Att förstå blomningsfasen är viktigt för att maximera avkastningen och säkerställa kvaliteten på din skörd. Den här guiden kommer att ge dig all nödvändig information för att navigera i denna spännande fas framgångsrikt.

Vad är blomningsfasen?

Blomningsfasen är den period i cannabis livscykel då växter börjar utveckla blommor eller knoppar. Denna fas utlöses vanligtvis av en förändring i ljuscykeln. Utomhus sker det naturligt när dagarna blir kortare. Inomhus kan odlare inducera blomning genom att byta till en 12-timmars ljus och 12-timmars mörk cykel. Att känna igen tecknen och förstå dina växters behov under denna fas är avgörande för en framgångsrik skörd.

Varför den här guiden?

Denna guide syftar till att hjälpa både nybörjare och erfarna odlare att förstå komplikationerna i cannabisblomningsfasen. Genom att ge detaljerad information om förberedelser, näringsbehov och skötseltekniker hoppas vi kunna förbättra din odlingsupplevelse och öka din avkastning. Oavsett om du odlar för personligt bruk eller kommersiellt kommer den här guiden att ge värdefulla insikter för att hjälpa dig att uppnå bästa resultat.

Förberedelser för blomningsfasen för cannabis

Korrekt förberedelse är nyckeln till en framgångsrik blomningsfas. Att se till att dina växter är friska och redo att stödja tillväxten av knoppar kommer att påverka din slutliga avkastning avsevärt. Detta avsnitt kommer att täcka viktiga förberedelsesteg, inklusive näringsjustering och beskärningstekniker.

Justering av näringsämnen

När dina cannabisplantor övergår från det vegetativa stadiet till blomningsfasen förändras deras näringsbehov. Under det vegetativa stadiet behöver växter höga kvävenivåer för att stödja lövtillväxt. Men i blomningsfasen flyttas fokus till fosfor och kalium för att stödja knopputvecklingen. Att justera din näringsblandning i enlighet med detta är avgörande för en sund knoppbildning och maximering av avkastningen.

Beskärning och träning

Beskärning och träning av dina växter före och under de tidiga stadierna av blomningen kan avsevärt förbättra ljusgenomsläpp och luftcirkulation. Tekniker som LST (Low Stress Training) och avbladning bidrar till att säkerställa att mer av plantans energi riktas mot knopputveckling snarare än överflödigt bladverk. Korrekt beskärning och träning kan leda till större, mer potenta knoppar och en högre totalavkastning.

Stadier av blomningsfasen för cannabis

Cannabis blomningsfas kan delas upp i flera distinkta steg. Varje steg har sina egna egenskaper och specifika vårdkrav. Att förstå dessa stadier hjälper dig att ge de optimala förhållandena för dina växter, vilket leder till en framgångsrik skörd.

Förblommning (vecka 1-2)

Förblommningsfasen är den inledande fasen av blomningsprocessen, som vanligtvis inträffar under de första två veckorna efter ljuscykelförändringen. Under den här tiden börjar du se de första tecknen på blommor. Honplantorna utvecklar pistiller, som är små vita hårstrån, medan hanplantorna bildar pollensäckar. Det är viktigt att identifiera och ta bort hanplantor tidigt om du odlar för knoppar, eftersom de kan pollinera honplantor och minska kvaliteten på din skörd.

I det här stadiet fortsätter plantorna att växa på höjden, ofta med en märkbar "stretch". Det är viktigt att upprätthålla rätt näringsnivåer, med fokus på fosfor och kalium, för att stödja den kommande knopputvecklingen.

Tidig blomning (vecka 3-4)

Under den tidiga blomningen börjar knoppställena att bildas och växterna går in i en period av snabb tillväxt. Detta stadium är avgörande för knopputvecklingen, så det är viktigt att se till att dina växter får rätt näringsämnen och skötsel. Fortsätt att tillföra tillräckligt med fosfor och kalium samtidigt som kvävenivåerna minskas.

Du kommer också att märka en ökning av produktionen av trikomer, hartskörtlarna som innehåller cannabinoider och terpener. Aromen från dina växter kommer att bli mer uttalad under detta skede. Regelbunden övervakning av skadedjur och sjukdomar är viktigt, eftersom eventuella problem kan påverka knoppens tillväxt och kvalitet avsevärt.

Att hantera miljöförhållanden som temperatur och luftfuktighet är också avgörande. Att hålla dessa faktorer inom optimala intervall hjälper till att förhindra problem som mögel och mögel, vilket säkerställer att dina växter håller sig friska under hela blomningsfasen.

Mellan- och senblommande stadier

När dina cannabisplantor utvecklas genom blomningsfasen går de in i mitten och sena stadier, vilket är avgörande för utvecklingen av högkvalitativa knoppar. Att förstå dina växters specifika behov under dessa perioder hjälper dig att maximera din skördes styrka och avkastning.

Mittblommande (vecka 5-7)

I mitten av blomningsstadiet kommer dina cannabisplantor att fokusera på knopputveckling och kådproduktion. Knopparna börjar svälla och bli tätare, medan trikomerna sprider sig, vilket ger knopparna ett frostigt utseende. Detta stadium kännetecknas av en ökning av aromen när växterna producerar mer terpener.

Under denna period är det viktigt att fortsätta att förse dina växter med lämpliga näringsämnen, med fokus på fosfor och kalium. Regelbunden övervakning av miljöförhållandena är avgörande, eftersom hög luftfuktighet kan leda till mögel eller mögel. Att hålla temperaturen och luftfuktigheten inom optimala intervall hjälper till att förhindra dessa problem.

Du bör också underhålla dina beskärnings- och träningsmetoder för att säkerställa god ljusgenomsläpplighet och luftcirkulation. Detta hjälper knopparna att utvecklas mer fullständigt och minskar risken för mögel.

Sen blomning (vecka 8-10+)

Den sena blomningen är den sista fasen före skörden. Under denna tid når knopparna sin maximala storlek och styrka. Trikomerna börjar ändra färg och blir från klara till mjölkvita och så småningom bärnstensfärgade. Denna färgförändring är en nyckelindikator för växtens beredskap för skörd.

I detta skede är det viktigt att minska näringstillförseln, en metod som kallas spolning. Spolning hjälper till att ta bort eventuella kvarvarande näringsämnen i växterna, vilket resulterar i en renare och mjukare rök. Vanligtvis använder odlare vanligt vatten för spolning under de sista två veckorna före skörden.

Var noga med dina växter under denna tid, eftersom övermatning eller felaktiga miljöförhållanden fortfarande kan påverka den slutliga kvaliteten på dina knoppar. Att hålla ett öga på trikomutvecklingen kommer att säkerställa att du skördar vid optimal tid för önskad styrka och smak.

Skörd av cannabis och bortom

Kulminationen av dina ansträngningar under hela odlingscykeln är skörden. Korrekt timing av skörden och korrekt torkning och härdning av din cannabis är viktiga steg för att säkerställa bästa kvalitet och styrka hos dina knoppar.

Tidpunkt för skörden

Att tajma skörden är avgörande för att uppnå bästa styrka och smak. Den perfekta skördetidpunkten är när de flesta trikomerna på knopparna har blivit mjölkvita och vissa har blivit bärnstensfärgade. Att skörda för tidigt kan resultera i lägre styrka, medan skörd för sent kan leda till en mer lugnande effekt på grund av de högre nivåerna av CBN (cannabinol).

Att använda ett förstoringsglas eller ett mikroskop kan hjälpa dig att noggrant övervaka trikomutvecklingen. När du har bestämt den optimala skördetiden, klipp växterna vid basen och trimma de stora fläktbladen. Detta kommer att förbereda knopparna för torkningsprocessen.

Torkning och härdning

Torkning och härdning är kritiska steg som påverkar den slutliga kvaliteten på din cannabis. Efter skörden hänger du grenarna upp och ner i ett mörkt, välventilerat utrymme med en luftfuktighet på cirka 50-60%. Denna torkningsprocess tar vanligtvis cirka 7-10 dagar.

När knopparna är torra vid beröring och de mindre stjälkarna knäpper snarare än böjer sig är det dags att gå vidare till härdningsfasen. Placera de torkade knopparna i lufttäta behållare, till exempel glasburkar, och förvara dem på en sval, mörk plats. Öppna burkarna dagligen under den första veckan för att låta överflödig fukt fly och för att förhindra mögeltillväxt. Efter den första veckan kan du minska öppningsfrekvensen till en gång varannan dag.

Härdningen bör pågå i minst två veckor , men en längre härdningsperiod på 4-8 veckor kan avsevärt förbättra smaken och smidigheten hos din cannabis. Korrekt härdade knoppar kommer att ge en roligare och potentare upplevelse.

Läs nästa

Germinating Old Cannabis Seeds: Essential Tips for Success
Curing Cannabis Buds: Techniques for Better Flavor

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.